В Абритус туристите ще стават императори

Публикувано на април 9, 2009

ревният град Абритус край Разград е по-уникален по структура дори от Помпей. Това заяви по време на обсъждане на проект за устройствена концепция на археологическия резерват един от авторите на проекта архитект Велина Панджарова. 6 милиона лева ще трябват обаче за реализацията на идеите, които ще превърнат руините в привлекателна туристическа атракция.

Окончателно разкопките в римския град Абритус вероятно ще приключат през 2025 г. Междувременно обаче разкритите находки могат да се превърнат в привлекателна туристическа атракция. Включително се обсъжда и възможност посетителите да наблюдават в реално време как археолозите работят в определен участък, докато те преминават по един от двата туристически маршрута, замислени като част от устройствена концепция на археологическия резерват. Един от авторите на проекта е архитект Велина Панджарова.

Според нея на територията на Европа надали има друг такъв град като Абритус, дори Помпей няма тази структура на Тантум Романум.
Устройствената концепция не предвижда разширяване на територията на резервата, заобиколен в голямата си част от фармацевтичен завод и домостроително предприятие. Стените на промишлените сгради ще станат част от информационно-образователната среда, ще бъдат каширани, покрити със ситопечат, холограмни изображения или пък с увивна растителност. Туристите ще бъдат посрещани в специален посетителски център, по-голямата част от който ще се намира под земята. В него ще има помещение, в което с помощта на мултимедия и холограми туристите ще могат да се вживеят в ролята на единствения римски император, загинал в битка – Траян Деций.

Част от стените на разкритите сгради ще бъдат надстроени с плексиглас. Ще бъде оформена и амфитеатрална сцена, както и изгледни площадки. Стойността на проекта е 6 милиона лв., които ще се търсят от Оперативна програма “Регионално развитие”, ос “Устойчиво развитие на туристически атракции” – обясни зам.-кметът на Разград Любомир Цонев.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , ,