Търсят място за 70 000 куб. м. боклук от фалирала фирма

Публикувано на април 23, 2009

Няма къде да бъдат изхвърлени строителните отпадъци от събарянето на всички сгради, собственост на фалиралия стъкларски завод “Диамант” в Разград. Купувачът на активите на фирмата “Виа глас” смята помещенията за морално остарели и за да възстанови производството на стъкло, ще изгражда нови мощности.

В писмо до местните и регионалните власти директорът на “Виа глас” Георги Илиевски призовава на фирмата да бъде позволено да изхвърли 70 000 куб. м. строителни отпадъци на бившето сметище в местността “Хендема”, ползвано преди години от “Диамант”. То е собственост на община Разград и в спазване на европейски директиви предстои закриването му до 15 юли. В него обаче има опасни денивелации и изхвърлянето на боклука на “Виа глас” ще улесни рекултивацията на терена – обясни заместник-кметът на Разград Любомир Цонев. Фирмата е поела ангажимент да финансира изготвянето на работен проект за рекултивация на сметището, по-късно на това място ще бъде извършено залесяване.

Отпадъците са от все още неизвършено разрушаване на всички сгради на “Диамант”, разположени върху 400 дка в Западна промишлена зона. Според Илиевски те са морално остарели и в разрез с изискванията за икономични, енергоспестяващи и екологично чисти производства. На тяхно място ще бъдат изградени нови производствени мощности. Приключва препроектирането на бъдещия завод за производство на стъкло в сроковете, поставени в инвестиционната програма на “Виа глас” – увери Илиевски.

Фирмата закупи фалиралия през 2001 г. стъкларски завод преди две години, през лятото на 2008 г. нейният собственик пловдивчанинът Денис Бареков обяви, че след 20 месеца в Разград отново ще се произвежда стъкло, представи и партньорите си в инвестицията – китайски холдинг.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,